PEPIK PUB, ul. Kiełbaśnicza 28/2, Wrocław Czynne codziennie od godz. 12
Kilka słów o mnie
Nazywam się Arkadiusz Pańka – jestem właścicielem lokalu Pepik Pub we Wrocławiu. Jeśli chodzi o moje doświadczenie w branży, to muszę napisać, że 4 lata prowadziłem pub w Hradec Kralove, więc kuchnia czeska nie jest mi obca. Moja żona pochodzi z Czech, dlatego też z językiem czeskim mam styczność każdego dnia i często goszczę w kraju naszych sąsiadów.
Jak powstał Pepik Pub
Pepik Pub powstał w prawdziwej czeskiej scenerii, wypełniają go proste, drewniane stoły i krzesła. Na ścianach wiszą płyty ikon czeskiej muzyki, jak Dalibor Janka czy Karel Gott, czeskie plakaty filmowe i obowiązkowy portret wojaka Szwejka. Jest też kącik piwosza, w którym wisi dziesięć piwnych przykazań, piwna biblia i piwna modlitwa „Ojcze nasz”. Pepik Pub został otwarty w kwietniu 2015 r. w centrum Wrocławia. Mogę śmiało napisać, że to moja żona była inspiracją do stworzenia miejsca, gdzie będzie można spróbować najlepsze czeskie piwo oraz najsmaczniejsze tradycyjne dania z czeskiej kuchni. Nie ukrywam swojej miłości do Czech i fascynacji tym krajem, dlatego oddaję całe swoje serce w te miejsce, aby każdy z naszych Klientów był zadowolony.
Co zjemy w tym otoczeniu? Nie tylko smażony ser…
Oczywiście nie może tu braknąć słynnego smażonego sera, on jest ciągle w karcie. Tak jak topinka, czyli dwie smażone kromki chleba z mięsno-warzywnym leczo, smażone ziemniaki z czosnkowym twarogiem i grzanki m.in. z wędzonym łososiem, warzywami czy szynką szwarcwaldzką. Ruchoma jest za to karta dań głównych i zup. Na słynną czosnkową musimy poczekać do zimy, ale teraz można trafić na czosnkowo-serową, kalafiorową, cebulową, pomidorową z czarnuszką czy rosół z mięsnymi pulpetami.
Dania główne to choćby gulasz, pieczeń, czeski schabowy czy polędwica wołowa w sosie śmietanowym, rzecz podawana w czeskich domach na święta. Dodatkiem do nich są słynne knedliki bułczane. Rotująca karta dań będzie się stopniowo powiększać. Wszystkiego uczy kucharzy moja czeska teściowa, dzięki niej wiem, że Czesi kochają kminek.
Słodkie i oryginalne
Desery to strudel z bitą śmietaną i lodami oraz gorące maliny z lodami waniliowymi. Ale za barem kupimy też oryginalne kwaśne kiełbaski utopence, czeskie piwa, niedługo w sprzedaży pojawią się takie klasyki, jak „Rum Tuzemsky” i butelkowana „Kofola”.
Będąc w Czechach, często zachwycam się prostotą ich kuchni. Dania są nawet bardzo podobne do naszych, ale ich smak tak oryginalny, że trudno go zapomnieć. W Pepiku miłośnicy czeskiej gastronomii mogą sobie go przypomnieć i przenieść się na krótko za naszą południową granicę.
Pepik Pub, ul. Kiełbaśnicza 28/2, czynne codziennie od godz. 11 do godz. 1 w nocy.